5 tips om jouw email marketing te optimaliseren!

De ‘email’ bestaat al lang en is vandaag de dag nog steeds een belangrijk marketing instrument. Maar hoe val je op in die steeds groter wordende inbox en zorg je dat zoveel mogelijk mensen doorklikken? Aan jou de taak om zoveel mogelijk te blijven testen en te verbeteren met email marketing.

Een B2B mailing zal tijdens kantooruren waarschijnlijk beter presteren dan buiten kantooruren. Een B2C mailing voor bijvoorbeeld een uitverkoop levert wellicht meer op als deze in de namiddag verstuurd wordt.  In dit blog vind je tips en tricks om jouw email marketing te optimaliseren.

BlooSEM nieuwsbrief

1.      Doelgroep bepalen

Je hebt een mooie database opgebouwd en je wil een email gaan sturen met een bepaalde aanbieding of aankondiging. Je kunt de email natuurlijk naar je hele database sturen, maar is de inhoud wel relevant voor alle ontvangers? Waarschijnlijk niet. Zorg voor een schone database die verdeeld is in duidelijke doelgroepen. Deze doelgroepen kun je opbouwen op basis van CRM data of bijvoorbeeld van klikgedrag op je website of uit je emails.

Door deze doelgroepen te maken worden de emails die je verstuurt misschien wel naar minder adressen verzonden maar is je mail wel relevant. Doordat de doelgroep nu beter aansluit op de email is de kans groter dat ze voldoen aan het doel van de mail. Bijvoorbeeld een aankoop of een inschrijving ergens voor.

Ontvangers die niet openen

Als je jouw email statistieken analyseert zie je snel genoeg of er een groot deel niet opent. Heb je er ontvangers tussen die de email al een tijd niet hebben geopend? Dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn en is het zaak deze goed te onderzoeken. Het kan zijn dat de inhoud van de email voor de ontvanger niet relevant is, de doelgroep te breed is of de email belandt in de spambox.

Vervolgens is het van belang om iets met deze ontvangers te doen. Stuur ze bijvoorbeeld een aparte email met een speciale aanbieding en kijk of je ze daarmee wel in beweging kunt krijgen. Of vraag je inactieve doelgroep om hun profiel aan te passen, zodat jij ze weer in de juiste doelgroep kan plaatsen. Als deze mensen in een andere doelgroep zitten of hun interesses hebben aangepast zullen de resultaten van je mailing, waarschijnlijk, weer omhoog gaan.

2.      Zorg voor een goede onderwerpregel en verhoog je ROI

Wil jij je Open Ratio (de verhouding tussen geopende emails en alle verzonden emails) verbeteren? Dan moet je aan het werk gaan met de onderwerpregel! Misschien een open deur maar we zien het nog vaak misgaan: een onderwerpregel die nietszeggend is. De onderwerpregel is één van de eerste stukken tekst die de ontvanger ziet. Het is daarom bepalend om deze zo goed mogelijk op te maken. Er mag best wat tijd in gaan zitten, er zit tenslotte ook veel tijd in de opmaak en tekst van de rest van je mail. Maar die wordt niet gelezen als de email niet eens geopend wordt…

Gebruik voor je onderwerpregel bijvoorbeeld een vraag, een aankondiging of ga voor een uitnodiging. Zorg er altijd voor dat de onderwerpregel past bij de inhoud van de email.

Je kan ook gebruik maken van smarty codes om te personaliseren. Zo krijgen de ontvangers eerder een gevoel dat de content aan hen gericht is. Zorg er natuurlijk wel voor dat je een goede fallback hebt en dat er niet komt te staan: ‘Beste Voornaam’ o.i.d.

Zorg dat de schrijfwijze in contact staat met het ‘soort’ bedrijf en blijf consequent. Afhankelijk van de stijl van het bedrijf kan het gebruik van emoticons heel leuk zijn, maar doe dit ook weer niet te veel.

Voorbeeld onderwerpregel
Voorbeeld onderwerpregel

Gebruik de snippet als verlengstuk van je onderwerp!

Gebruik je in je onderwerpregel een vraag? Dan is het superleuk om de snippet te gebruiken om de vraag te beantwoorden. Ook kun je er meer informatie in kwijt zoals een ‘extra’ onderwerp. Maar voorkom te allen tijde dat de standaardtekst er komt te staan zoals: Is deze mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de online versie.

Voor geautomatiseerde mails is het ook verstandig om een snippet te gebruiken. Ook al pas je deze niet elke keer aan kan het wel een verlengstuk zijn van het onderwerp.

Onderwerp met snippet
Onderwerp met snippet
Snippet Voorbeeld

3.      Inhoud en personalisatie

Als de ontvanger de email heeft geopend is het natuurlijk zaak om ervoor te zorgen dat de mail gelezen wordt. En nog belangrijker: dat er doorgeklikt wordt. Personaliseer jouw email zo goed mogelijk! Gebruik CRM data en bijvoorbeeld data die je hebt verkregen door middel van klikgedrag op je website.

Zorg voor een overzichtelijke email met duidelijke onderwerpen. Gebruik geen lappen tekst. Je kunt er beter voor kiezen om een kleine samenvatting of teaser te schrijven om zo lezers te laten doorklikken naar het volledige verhaal.

Het gebruik van afbeeldingen of bijvoorbeeld GIFjes is ook aan te raden. Ga wel na of deze goed worden ondersteund. Zorg er ook voor dat je een ‘alt’ tekst invult. Als afbeeldingen niet goed worden ingeladen heb je kans dat met de alt-teksten de inhoud alsnog duidelijk is voor de ontvanger. Maak afbeeldingen en GIFjes niet te groot, deze maken de laadtijd van je email langer en dan heb je kans dat ontvanger afhaakt.

Heb je ook al eens gedacht aan polls of countdown timers in je email? Met een poll maak je de email een stuk interactiever en kun je gelijk de profielen aanvullen met belangrijke data.

En heb je een aanbieding die maar een bepaalde tijd loopt? Of misschien wel een event waar nog maar een bepaalde tijd voor ingeschreven kan worden? Maak dan gebruik van een countdown timer en benadruk de urgentie van je mail.

Timer voor email
Timer in email

Het is ook goed om buttons in je email te gebruiken. Maak deze zeker niet te klein én gebruik er niet te veel! Let op de afmeting/schaling van de buttons op mobiel. Deze moeten ook nog klikbaar zijn op een kleiner scherm.

Probeer te automatiseren!

Je hoeft natuurlijk niet elke email handmatig te verzenden. Zo kan je bijvoorbeeld een mail voor een verjaardag, het aflopen van een contract of het verbruik van bepaalde producten weergeven en verzenden in een automatische mail. Je hebt hier voor nodig: een trigger, een campagneflow, informatie van de klant en natuurlijk de juiste content.

Door deze informatie te automatiseren bespaar je jezelf een hoop tijd maar creëer je wel een relevant bericht voor de klant die op het juiste moment verzonden wordt.

Blijf ook deze automatische emails analyseren en optimaliseren. Vallen de resultaten tegen? Kijk dan nog eens goed naar het doel, de trigger, de flow en de content. Pas aan waar nodig en blijf de resultaten monitoren.

4. Voice Search ook gebruiken met email marketing

Het Voice Search van nu is allang niet alleen maar vragen hoe het weer wordt vandaag. Voice search gaat steeds verder. Met de komst van Google Assistant in Nederland kan je hier als bedrijf al je voordeel mee doen. Maak bijvoorbeeld een Voice Action aan. Dat is een stukje script die geschikt is voor de Google Assistant. Als iemand vraagt; ‘praat met bol.com’ dan kan bol.com hier op inspelen door de laatste acties te laten horen.

Je kunt Voice Search uiteraard ook inzetten voor email marketing. Als er aan de Google Assistant, Siri of Bixby wordt gevraagd om de laatste email op te lezen, dan kan het zijn dat je email niet helemaal overkomt zoals je had verwacht. Vaak worden er afbeeldingen gebruikt om je boodschap zo duidelijk mogelijk te maken maar bij Voice Search heb je daar natuurlijk niets aan. Je moet er dan dus voor zorgen dat jouw boodschap binnen een aantal zinnen overkomt bij de ontvanger.

Denk ook na over het beantwoorden van de ontvanger. Stuur jij een mail vanuit een no-reply adres? Dan kan er niet geantwoord worden via een voice apparaat.

Er zullen diverse oplossingen voor gaan komen en ze zullen per e-mail provider weer anders zijn. Maak oplossingen die voor jouw bedrijf geschikt zijn en ga er in ieder geval alvast mee aan de slag!

5.      Testen, testen, testen

Een email kan niet worden verzonden zonder dat je deze hebt getest. Het is aan te raden een checklist te maken om ervoor te zorgen dat je geen onderdelen vergeet om te testen.

Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Is de afzender goed ingesteld?
  • Is er een onderwerpregel?
  • Is de snippet gevuld?
  • Worden de afbeeldingen wel goed geladen?
  • Is de tekst goed uitgelijnd?
  • Wordt je mail goed weergegeven in verschillende email programma’s?
  • Staan er geen spelfouten in de mail?
  • Is je email responsive?

In 2017 werd ruim 40% van de emails (Bron: DDMA benchmark 2018) geopend op een mobiel device. Dit is een gemiddelde dat per branche nogal kan verschillen. Aannemelijk is echter dat een groot deel van jouw inschrijvers emails opent op een smartphone. Het ontbreken van een responsive template  kan dus betekenen dat jouw inschrijvers de mail straks niet meer openen en zich misschien wel uitschrijven.

A/B testen

Je kunt een email op verschillende manieren A/B testen. Bijvoorbeeld met de onderwerpregel, de dag en het tijdstip van verzending, kleuren van buttons en bijvoorbeeld de CTA. Belangrijk is om niet te veel in één keer te testen. Je weet anders namelijk niet wat de doorslag heeft gegeven voor het betere resultaat. Begin bijvoorbeeld met het testen van je onderwerpregel voor een hogere open ratio. Heb je na veel testen een duidelijke winnaar gevonden? Ga dan verder met het testen van bijvoorbeeld afbeeldingen of kleuren in de email.

Op welke dag en op welk tijdstip kan je het beste verzenden?

Een vraag die we vaak krijgen maar er is geen eenduidig antwoord; dit is per branche of bedrijf verschillend. Test daarom niet alleen de email zelf maar ook het tijdstip en de dag waarop je de email verzendt en denk hierbij aan je doelgroep. Een B2B mailing zal het tijdens kantooruren waarschijnlijk beter doen en een B2C mailing voor bijvoorbeeld een uitverkoop doet het wellicht beter in de namiddag. Over het algemeen genomen worden emails tijdens lunch en tijdens het avondeten het meest bekeken.

Het beste tijdstip is dus verschillend. Test daarom wanneer jouw doelgroep het meeste engagement heeft en speel daar goed op in.

Email marketing is nog steeds één van de meest beproefde online marketing kanalen. BlooSEM helpt je graag!

BlooBuzzz

Ben je geïnteresseerd in meer van dit soort blogs of wellicht in updates over andere kanalen binnen de online marketing? Schrijf je dan in voor de BlooBuzzz! We houden je op de hoogte van alle nieuwtjes over bijvoorbeeld Email Marketing, SEA, SEO en Affiliate marketing en natuurlijk over BlooSEM!

Aanmelden nieuwsbrief
 Daan-promovenster

Kunnen we jou helpen met het optimaliseren van je email marketing? Maak kennis met BlooSEM, contact Daan!