Beveiligde website steeds belangrijker voor SEO

In 2014 kondigde Google al aan dat het hebben van een SSL-certificaat belangrijk zou worden voor de organische ranking van sites; beveiligde websites zouden een hogere ranking krijgen dan niet beveiligde websites. In de praktijk viel dit verschil nog mee, maar in 2017 gaat HTTPS echt zwaarder wegen. In de nieuwste update van Chrome markeert Google websites die zonder SSL-certificaat gevoelige informatie verwerken (zoals contactformulieren) als ‘Not secure’. De verwachting is dat andere browsers snel zullen volgen. Hoe staat het met jouw website?

Wat is een SSL-certificaat (HTTPS)?

Met een SSL-certificaat kun je gegevens beveiligd te versturen. Informatie die een websitebezoeker verstuurt via jouw website, zoals persoonsgegevens, wachtwoorden, betalingsinformatie wordt hierdoor beveiligd. Het SSL-protocol versleutelt namelijk het dataverkeer tussen je browser en de server, zodat vertrouwelijke gegevens niet kunnen worden onderschept. Je kunt een beveiligde site herkennen aan een groen slotje en https:// in de adresbalk:

BlooSEM-url-veilig

Waarom is dit belangrijk?

Allereerst is het belangrijk omdat je er natuurlijk voor wilt zorgen dat de data van bezoekers van jouw website zo goed mogelijk beveiligd is. In de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) staat dat je zo veel mogelijk moet doen om persoonsgegevens op internet te beveiligen, dit is veruit de gemakkelijkste manier om dat te doen. Voor een webshop of een andere site waar internetbankieren of creditcardbetalingen plaatsvinden, is het hebben van een SSL-certificaat daarom ook verplicht. Maar ook informatie in contactformulieren kun je beter beveiligen. Bovendien wil je uitstralen dat bezoekers van jouw website er op kunnen vertrouwen dat hun gegevens bij jou veilig zijn.

Is dit ook belangrijk voor SEO?

Daarnaast is HTTPS ook een steeds belangrijkere rankingsfactor voor de organische zoekresultaten. Omdat Google een HTTPS-site als veiliger beschouwt, weegt dit mee bij het behalen van hogere rankings. Meer dan de helft van de desktop Chrome bezoeken gaan al over HTTPS en Google wil dit verder stimuleren. Hiervoor worden nu de volgende stappen gezet met de aanpassing van de security indicators: de meldingen die Chrome geeft bij het bezoeken van een site.

In Chrome 56, die in januari 2017 uitgerold wordt, gaat Google het meer benadrukken indien een website niet veilig is. Waar eerst nog een neutrale melding werd gegeven bij een http-site (alleen een informatiebutton: i-button) wordt dit in Chrome nu aangepast naar een ‘Not secure’-melding. Dit geldt voor alle sites die persoonsgegevens verwerken door middel van een online formulier – dus ook het contactformulier op jouw site!

chrome-jan-2017

Uiteindelijk zal Google dit bij alle HTTP-sites weergeven, dus ook als er geen formulieren aanwezig zijn. Later zal aan de melding ook nog een rode waarschuwingsdriehoek worden toegevoegd. Deze valt een stuk meer op dan de eerdere melding en kan dus de nodige conversies kosten! Wees deze ontwikkeling dus voor en ga nu al over op HTTPS.

chrome-later-2017

Hoe krijg ik zo’n SSL certificaat?

Je hostingsprovider kan voor een SSL-certificaat zorgen en up-to-date houden. Het certificaat moet namelijk jaarlijks verlengd worden. Er moeten verschillende stappen ondernomen worden om het certificaat juist te implementeren op jouw website, zo moeten bijvoorbeeld alle pagina’s omgezet worden naar https://. Via Whynopadlock kun je zien welke elementen nog omgezet moeten worden zodra je het certificaat hebt. Pas als alles goed staat, markeert Google jouw site als veilig en krijg je het groene slotje (padlock) te zien in de url balk.

padlock-SSL

Ook is het belangrijk om in Google Analytics de standaard url aan te passen en je site in Google Webmaster Tools opnieuw aan te melden. En, landen je Google Adwords en andere online campagnes nog wel op de juiste url?!

Meer informatie over het SSL-certificaat of SEO? Neem dan contact met ons op of vraag een SEO QuickScan aan!. We helpen je graag op weg naar een veiligere en beter rankende website!

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *