De Nederlandse E-mailmarketing Benchmark 2023

De Nederlandse E-mailmarketing Benchmark 2023

Home » De Nederlandse E-mailmarketing Benchmark 2023

De Nederlandse E-mailmarketing Benchmark 2023

Yes, de Nederlandse E-mailmarketing Benchmark voor 2023 is bekend! Hierin staan de belangrijkste cijfers en learnings van Spotler Mail en Spotler Webpower uit maar liefst 1,1 miljoen campagnes, 6.039 bedrijven én 18,4 miljard mails. Dit geeft een duidelijk beeld over de Nederlandse e-mailactiviteiten van afgelopen jaar en hoe deze te verbeteren. In dit blog hebben we de belangrijkste 5 learnings voor je op een rijtje gezet!



1. Vergelijk jouw cijfers met de Nederlandse gemiddelden

Hoe gaan Nederlanders met hun inbox om? Het antwoord op die vraag zien we in de verschillende ratio’s. De Click to Open Rate (CTO) wordt bepaald op basis van het aantal geopende mails ten opzichte van het aantal verstuurde mails. De Click Through Rate (CTR) wordt juist bepaald op basis van het aantal klikken ten opzichte van het aantal geopende mails. De gemiddelde CTO en klikratio CTR zijn tot op heden nooit boven de 50% en 10% geweest. Het is belangrijk om zulke metrics te onthouden bij het analyseren van je eigen performance. Zo kun je realistische doelen voor je eigen e-mailmarketing campagnes stellen.

2. Zoek de cijfers die bij jouw branche horen 

Gemiddelde cijfers geven geen duidelijk beeld van wat er in jouw specifieke branche gebeurt: scoor je onder of boven je concurrenten? Deze verschillen kunnen groot zijn. Werk je bijvoorbeeld in de zakelijke dienstverlening, dan is een Click Through Ratio (CTR) van 6,57% onwijs goed. Het gemiddelde ligt namelijk op 4,90%. Dezelfde prestatie zou in de automotive branche als onsuccesvol worden beschouwd, aangezien de gemiddelde CTR in deze branche op maar liefst 14,80% ligt. Hierdoor is het belangrijk om jezelf te vergelijken met ratio’s binnen je eigen branche.

3. Doe een statistiekcheck op B2C- en B2B-doelgroepen

Het is altijd handig om zicht te hebben op de trends die in de hele branche een rol spelen. De reden hiervoor is dat ratio’s verschillen wat betreft gedrag en omvang. In de horeca zien we bijvoorbeeld dat de performance van B2C stijgt en die van B2B daalt. Toch blijft de Confirmed Open Rate (COR) voor B2B boven de COR in B2C uitkomen. In de culturele sector is dit andersom: B2B doet het op alle fronten beter. Goed om de verschillen tussen deze doelgroepen inzichtelijk te houden.

4. Houd de belangrijkste verzendtijdstippen in de gaten

In de energiebranche zien we een opmerkelijke switch wat betreft de favoriete verzenddag; terwijl donderdag eerst de favoriete optie was, zien we dat het in 2022 gaat om dinsdag! De reden hiervoor is onbekend, maar dit geeft wel aan dat we ons niet vast moeten pinnen aan een bepaalde gewoonte, maar nog altijd moeten kijken naar hoe we het meeste uit e-mailmarketing kunnen halen. Om uit te vinden welke verzendtijdstippen het beste voor jou werken, is het inrichten van een A/B-test op verschillende verzenddagen handig.

Grafiek over de e-mailmarketing verzendtijdstippen binnen de energiebranche

5. Vergelijk jouw soft- en hard bounces met je branchegenoten

Het is belangrijk om jouw bounceratio te interpreteren: als je een Afleverratio (AR) hebt van 99,3%, betekent het dat je bounceratio 0,7% is. Houd goed in de gaten om wat voor soort bounceratio het gaat: soft of hard bounces. Dat laatste houdt in dat jouw mail nooit wordt afgeleverd; dit kan gebeuren omdat een mailadres niet meer bestaat of er spelfouten in zitten. Dit moet je dus regelmatig checken om je mailinglist up to date te houden! Je wilt tenslotte dat jouw leuke mail alle relevante contacten bereikt.  

Hulp nodig met e-mailmarketing?

Gebruik jij e-mailmarketing en wil je de hulp van een marketingbureau inschakelen om je performance naar een hoger niveau te tillen? Of wil je beginnen met e-mailmarketing maar weet je nog niet zo goed hoe? BlooSEM helpt je graag verder!  

blank

Neem contact op met Céline!