Google Shopping is een must voor iedere webshop!

Google Shopping bestaat al een tijdje (in 2011 is het in Nederland gelanceerd) en is eigenlijk niet meer weg te denken als acquisitie kanaal voor webshops. Toch wordt het door veel webshops nog niet altijd ingezet, een gemiste kans! In dit blog artikel leggen we uit wat de voordelen en kosten zijn om een succesvolle Google Shopping campagne op te zetten.

Wat is Google Shopping?

Google Shopping is zowel een aparte website (vergelijkingstool) als onderdeel van de standaard zoekresultaten van de zoekmachine. Google Shopping is een alternatief van Google op de vergelijking- websites zoals kieskeurig.nl en vergelijk.nl. Wie op Google zoekt naar een bepaald product, krijgt in een apart veld binnen de zoekresultaten ook te zien in welke webshops dat product te koop is en voor welke prijs. Gebruikers van de dienst kunnen ook productrecensies lezen en extra informatie vinden.

Google Shopping

Verschillende websites hebben hun database gekoppeld (d.m.v. een product feed) aan het systeem van Google. Webshops kunnen zelf gratis hun gegevens (productassortiment en leveringscondities) aan Google aanbieden via het aanmaken van een Google Merchant Center account en het uploaden van een product feed die wordt omgezet naar een PLA – Product Listing Ads.

Google Shopping resultaat

Hoe werkt Google Shopping?

Het opzetten van een Google Shopping campagne kan door middel van de onderstaande 3 basisstappen worden uitgevoerd.

  1. Het begint met het aanmaken van een product feed. Hierin bied je Google op een gestructureerde manier je assortiment aan en hierdoor kan Google eenvoudig een zoekresultaat aan je product koppelen. Vervolgens kan je kiezen op welke manier u de feed door Google laat ophalen. Google stelt veel vereisten voor het opstellen van een feed die voor Google Shopping gebruikt kan worden, ook wel productspecificaties genoemd. Hoe nauwkeuriger en completere deze productspecificaties worden ingevuld, hoe groter de kans op succes. Met name de samenstelling/ opbouw van de feed en hoe deze zich verhoudt t.o.v. de markt/concurrentie is van groot belang.
  1. De 2e stap is het aanmaken van een account in het Google Merchant Center. Dit programma is de schakel tussen je product feed en Google AdWords. Hier kan je de product feed uploaden en de koppeling maken met Google AdWords. Daarnaast kan je in Google Merchant Center ook aanvullende leveringsvoorwaarden en bedrijfsgegevens invullen. Het Google Merchant Center geeft daarnaast ook meldingen over de status van je feed en welke zaken je kan optimaliseren om tot betere resultaten te komen.
  1. De laatste basisstap is het aanmaken van een Shopping-campagne aanmaken in AdWords. Wanneer de koppeling tussen het Google Merchant Center en Google AdWords is gemaakt en de feed geüpload is, kunnen er campagnes worden aangemaakt. In de campagne instellingen stel je o.a. de biedstrategie, dagbudget, en feed prioriteiten in. Vervolgens is het van belang om de campagne op basis van voortschrijdend inzicht te managen en hierop aan te sturen met het doel om een zo hoog mogelijk conversieratio te behalen.
Google Shopping ads

Voordelen van Google Shopping

Ben je nog niet overtuigt van het opstarten van een Google Shopping campagne? Hieronder geven we de voornaamste voordelen van het inzetten van een Google Shopping.

  • Advertenties op productniveau, dus erg specifiek en relevant.
  • Producten worden zichtbaar worden in Google door een productafbeelding. Dit laat de bezoeker een beter beeld zien (ivm een tekstadvertentie) van hoe het product eruitziet qua grootte, vormgeving etc.
  • Meer zichtbaarheid door de vergelijkingstool van Google Shopping, dit biedt een kans als je een van de goedkopere aanbieders bent.
  • Kosten per klik liggen gemiddeld lager dan bij tekstadvertenties.
  • De bezoekers die op de advertentie klikken is vaak relevanter door het visuele aspect van de advertenties.
  • De mogelijkheid om meer advertentieruimte ‘claimen’ binnen Google door zowel met Google Shopping als met Search Ads aanwezig te zijn.

De kosten van Google Shopping

De kosten voor het inzetten van Google Shopping hangt ten eerste samen met de hoeveelheid producten waarmee je wilt adverteren. Vervolgens kan er een berekening worden gemaakt hoeveel mediabudget er nodig is om een maximale zichtbaarheid te hebben voor deze producten. Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor het opzetten en inrichten van het Merchant Center & AdWords account. Op het moment dat de campagnes zijn opgezet moeten ze vervolgens ook actief worden gemanaged om de beste resultaten te behalen. Afhankelijk van de omvang en complexiteit van de campagnes worden hier maandelijks campagne management uren voor berekend.

Meer weten over Google Shopping?

BlooSEM zet voor verschillende klanten met succes Google Shopping campagnes in, we gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden in kaart te brengen.

PS: Heb je niet veel producten? Geen probleem! Lees hier meer over het inzetten van Google Shopping met weinig producten.

 Daan-promovenster

Hulp nodig met Google Shopping? Neem contact met ons op!