Instagram Adverteren: veelgestelde vragen beantwoord!

Instagram Adverteren: veelgestelde vragen beantwoord!

Home » Instagram Adverteren: veelgestelde vragen beantwoord!

Instagram Adverteren: veelgestelde vragen beantwoord!

Sinds de komst van Social Media en de vele mogelijkheden van adverteren op deze sociale platformen, is het soms lastig kiezen welk platform nu precies bij welk type product of organisatie past. In dit blog leggen we uit welke opties er zijn en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over adverteren op Instagram!

Instagram is na de overname van Facebook in 2012 uitgegroeid tot één van de grootste social media platformen ter wereld. Wereldwijd zijn er anno 2016 meer dan 400 miljoen gebruikers, 40 miljard geüploade foto’s en maar liefst 3,5 miljard likes per dag. Van de 400 miljoen gebruikers kunnen wij er in Nederland 2.1 miljoen bereiken (peiling januari 2016). Zo’n 992.000 mensen maken dagelijks gebruik van de Instagram-app. Genoeg ‘eyeballs’ om een interessant marketingkanaal te zijn!

Is Instagram geschikt voor mijn bedrijf?

Een grote meerderheid van de Instagram gebruikers is tussen de 15 en 19 jaar, constateert Newcom Research & Consultancy. Hoe ouder de leeftijd op Instagram, hoe minder groot je doelgroep is. Instagram is hierdoor voornamelijk geschikt voor organisaties die een jongere doelgroep willen aanspreken.

Instagram-Gebruikers

Naast de wat jongere doelgroep is het van belang dat je organisatie kwalitatieve content heeft of in staat is deze te creëren. Content op Instagram moet de kracht hebben om direct de aandacht van de doelgroep te trekken. Vertel en visualiseer een verhaal over je product, dienst of organisatie als geheel dat niemand wil missen. Instagrammers zijn over het algemeen erg kritisch over advertenties en niet bang om dit ongezouten te uiten bij je goedbedoelde advertentie.

BlooSEM adviseert dan ook om Instagram advertenties alleen in te zetten met beelden van hoge kwaliteit en goede (tekstuele) content die een ietwat kunstzinnige of ‘premium’ uitstraling hebben. Een platte advertentie die rechtstreeks uit de actiefolder komt of het aanbieden van (saaie) zakelijke producten zal naar alle waarschijnlijkheid niet effectief zijn.

Hoe kun je adverteren op Instagram?

Instagram biedt momenteel drie verschillende soorten advertentietypes:

 • Foto-advertenties
 • Video-advertenties
 • Carrousel-advertenties

Foto-advertenties

Een Foto-advertentie bestaat, zoals de titel het al zegt, enkel uit één foto. Je kunt kiezen uit een portret of landschap foto. Als onderschrift kun je een tekst plaatsen (maximaal 125 tekens) en je afbeelding mag maximaal 20% aan tekst bevatten.

Instagram-Fodoad2
Instagram-Fotoad1

Video-advertenties

Met een video-advertentie plaats je een video als advertentie met een maximale lengte van 30 seconden. Ook hier kun je een tekst als onderschrift plaatsen.

Instagram-Videoad

Carrousel-advertenties

Met dit type advertentie kun je, net als steeds vaker te zien is in Facebook, door meerdere afbeeldingen ‘swipen’. Je kunt bijvoorbeeld een panoramafoto snijden in maximaal 5 losse foto’s en deze gebruiken als carrousel-advertentie. Ook hier kun je tekst als onderschrift gebruiken en mag je afbeelding niet meer dan 20% tekst bevatten.

Instagram-Carrousel

Call-To-Action

Bij alle bovengenoemde advertentietypes kun je een ‘Call-To-Action’ button toevoegen. Deze buttons zijn een mooie toevoeging aan je ‘kunstzinnige’ en minder schreeuwerige advertentie. Het zorgt er in veel gevallen voor dat je potentiële klant toch nog een actie (bijvoorbeeld een klik) uitvoert op de advertentie.

Bij Instagram kun je momenteel kiezen uit de volgende, niet aanpasbare, CTA-buttonteksten:

 • Shoppen
 • Nu boeken
 • Meer informatie
 • Registreren
 • Downloaden
 • Meer bekijken
 • Nu aanvragen
 • Contact met ons opnemen

Welke targeting opties zijn er?

Instagram kent dezelfde uitgebreide targeting opties als Facebook. Dit betekent dat er zeer specifiek getarget kan worden en je echt de doelgroep bereikt die bij je product of organisatie past. Een greep uit de opties:

 • Leeftijd, geslacht en taal
 • Interesses; keuze uit ruim 1000+ interesses
 • Demografische gegevens; opleiding, relatie en beroep
 • Geografisch; land, stad, regio

Daarnaast kun je bij Instagram gebruik maken van:

 • Remarketing
 • Look-a-like audiences
 • Email custom audiences

Bedenk wel dat advertenties momenteel alleen getoond worden binnen de mobiele app. Je kunt je dus niet specifiek richten op desktop gebruikers zoals dat in Facebook wel mogelijk is!

Daarnaast zijn er gebruikers die hun Instagram niet aan Facebook hebben gekoppeld, of een ander emailadres gebruiken. Het algoritme kan dan lastig achterhalen waar die persoon zich bevindt of hoe oud deze gebruiker is. Er is dus altijd een kans aanwezig dat gebruikers die niet binnen jouw scope vallen alsnog de advertentie te zien krijgen. Houd dus altijd goed je campagne statistieken (KPI’s) in de gaten en optimaliseer waar nodig.

Wat kost adverteren op Instagram?

De kosten voor adverteren op Instagram worden berekend op basis van CPC (kosten-per-klik) of CPM (kosten-per-1.000 vertoningen). Je kunt binnen de advertentiegroep aangeven waar je voor kiest. Daarnaast kun je met de Optimizer aangeven hoeveel je bereid bent te betalen voor één klik of 1000 vertoningen. Houd er rekening mee dat je (dag)budget minimaal twee keer de ingestelde bieding moet zijn (!).

Over het algemeen is adverteren op Instagram goedkoper dan op Facebook. Dit komt omdat er nog relatief weinig concurrentie is. De lage CPC’s en CPM’s zullen naarmate het aantal adverteerders groeit, waarschijnlijk toenemen. Profiteer dus van dit ‘first mover advantage’!

Heb ik een Instagram-account nodig om te adverteren?

Het is niet noodzakelijk om een Instagram-account te hebben om te kunnen adverteren. Wel heb je een Facebook-advertentieaccount nodig. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden bij het adverteren zonder Instagram-account:

 • Zonder account kun je niet reageren op je advertentie. Als je veel reacties ontvangt is het zonde als je daar niet op kunt reageren, zeker als deze negatief zijn.
 • De getoonde gebruikersnaam is de naam van je Facebook-pagina. Deze wordt anders weergegeven dan accounts die wel adverteren met een gekoppeld Instagram-account: grijs en niet klikbaar. Tevens wordt je gebruikersnaam automatisch ingekort als deze te lang is.

BlooSEM adviseert om altijd een apart Instagram-account op te zetten om te adverteren.

Wat zijn de voordelen van adverteren op Instagram?

 • Instagram biedt net als Facebook een enorm scala aan targetingopties om je doelgroep goed te bereiken. Door je doelgroep in de juiste toon aan te spreken gaat je relevantiescore omhoog en de kosten omlaag.
 • Advertentiekosten zijn relatief laag als gevolg van lage concurrentie.
 • Je hoeft geen account te hebben om te kunnen adverteren op Instagram.
 • Instagram advertenties presteren over het algemeen beter dan Facebook advertenties, dit geldt met name voor branding campagnes.
 • Anders dan op Facebook worden je advertenties altijd ‘full-screen’ getoond in de tijdlijn – uiteraard wel met de ‘Sponsored’-tag.
 • Advertenties worden momenteel alleen getoond binnen de mobiele app. Een app-install campagne heeft hierdoor een nog grotere kans op succes.

Heb je interesse in het opzetten van een Instagram campagne, en wil je daar hulp bij van een professional? Neem dan contact op met BlooSEM! Wij helpen je graag bij het opzetten en beheren van je Instagram campagne.