Social mediagebruik in 2022

Social mediagebruik in 2022

Home » Social mediagebruik in 2022

Social mediagebruik in 2022

Al twaalf jaar op rij onderzoekt Newcom Research & Consultancy het gebruik van social media in Nederland. 7.057 Nederlanders van 15 jaar en ouder hebben een online vragenlijst ingevuld. Zij vormen een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking. Uit het onderzoek van 2021 bleek dat Nederlanders intensiever gebruik maakten van social media, dat het gebruik van Facebook stagneerde en dat TikTok de grootste stijger was. Zien we deze trends ook in de cijfers van dit jaar of is het social mediagebruik in Nederland drastisch veranderd?

Gebruik social media blijft stijgen

Door Covid-19-maatregelen spenderen we veel van onze tijd binnenshuis. Dat had vorig jaar al invloed op ons social mediagebruik, en ook nu zien we hierdoor opnieuw een stijging. Ten opzichte van vorig jaar zijn we meer verschillende platforms gaan gebruiken en zijn we dagelijks langer actief op social media. Deze groei komt met name vanuit de leeftijdsgroep 20-39 jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn zij gemiddeld 27 minuten per dag langer te vinden op social media. De leeftijdsgroep 15-19 jaar zijn de grootgebruikers van social media met een dagelijks gebruik van 156 minuten. Gemiddeld gebruiken Nederlanders social media 107 minuten per dag, 10 minuten meer dan een jaar eerder.

Gebruik Social media per dag blog BlooSEM
Gebruik van social media 2022 blog BlooSEM

TikTok grootste stijger in gebruikers

Wanneer we kijken naar het totale social mediagebruik, zien we dat TikTok procentueel de meeste gebruikers erbij heeft gekregen. Met 3 miljoen gebruikers begin 2022 is het platform met maar liefst 75% gestegen. TikTok is met name populair onder jongeren tot 19 jaar. Afgelopen jaar kwam de stijging door twintigers. Newcom verklaart dit doordat zij afgelopen jaar bijvoorbeeld minder uit konden gaan en minder op locatie konden studeren of werken. Er was dus meer tijd voor digitale (sociale) activiteiten.

Groei Twitter en Snapchat

Ook Twitter en Snapchat hebben een grote groei doorgemaakt in aantallen gebruikers (resp. 22% en 23% groei). Vermoed wordt dat de stijging bij Twitter met name komt door lange discussies over corona waarbij emoties hoog oplopen. Met name 20-39-jarigen laten vaker hun opvattingen horen via dit realtime medium. De stijging bij Snapchat zien we terug in de hoeveelheid twintigers die de foto-video app zijn gaan gebruiken.

Grootste social mediakanalen stabiel, alleen Instagram groeit

Maar hoe zit het dan met de top 5 social mediakanalen, de zogenoemde big 5? WhatsApp, Facebook, YouTube en LinkedIn zijn redelijk stabiel gebleven, met een groei of afname van maximaal 2%. Instagram daarentegen kreeg er 700 duizend gebruikers bij, en heeft er nu 6,6 miljoen. Dagelijks wordt het medium gebruikt door 4 miljoen Nederlanders, ook een stijging van 8%.

Kleinere platforms toch niet zo klein

De ‘kleinere’ social mediakanalen zijn eigenlijk best groot, concludeert Newcom. Telegram en Discord worden bijvoorbeeld door ruim 10% van de Nederlanders gebruikt, maar ook social-nieuwsapp Reddit en livestream-app Twitch worden veel gebruikt (8%). De kleine platforms zijn in het bijzonder populair onder 20-39 jarigen en hoogopgeleiden.

Dagelijks gebruik social media blog BlooSEM

Social media 2022

Zoals je ziet worden social media anno 2022 nog volop gebruikt. Ondanks of misschien wel dankzij de enorme diversiteit zijn er volop kansen om je specifieke doelgroep op grote en kleine social mediakanalen te bereiken. Of het einde van de pandemie in de loop van 2022 het gebruik doet afnemen? Ongetwijfeld horen we dat begin 2023 bij een nieuw onderzoek van Newcom.

blank

Hulp nodig bij het maken van organische posts, kiezen van juiste social media platform, het targetten van advertenties …? Contact BlooSEM, vraag naar Céline!