Web Analytics

Web Analytics

Nederland is zeer vooruitstrevend op online gebied en maakt op grote schaal gebruik van Web Analytics pakketten zoals Google Analytics, Firebase, Google Tag Manager en Google Data Studio om web data te analyseren.

BlooSEM loopt ook mee voorop en helpt organisaties graag met Web Analytics meer rendement uit een website te halen!

Webstatistieken zijn onmisbaar om als organisatie de juiste online koers te varen. Hierbij is een juiste balans tussen investeringen in traffic (via bijv. zoekmachineoptimalisatie en zoekmachine adverteren) en Web Analytics cruciaal.

Web analytics
blank

Waarom Web Analytics?

Met behulp van webstatistieken kom je alles te weten over je website en je bezoekers. Bijvoorbeeld uit welk online kanaal ze komen, welke pagina’s ze bezoeken. Ook wat de prestaties zijn van een e-commerce funnel of een mobiele app campagne. Webstatistieken leveren hét inzicht op waarmee website en traffic kanalen verder geoptimaliseerd kunnen worden. Organisaties worden er echt mee naar een hoger niveau getild. Tenminste, als je het goed doet ;-)

Firebase

Heb je een app? Dan moet bezoekgedrag op je app natuurlijk ook gemeten worden. Dit kan met Firebase analytics. Deze softwaretool achterhaalt of gebruikers van je app doen wat je graag wil, wat zij missen en wat er goed werkt.

Waar te beginnen?

Web Analytics is een complex proces dat bestaat uit meerdere fasen:

Fasen Web Analytics
Fase 1

Fase 1: Formuleren online doelstellingen

Het formuleren van je online business doelstellingen is een belangrijke eerste stap binnen het Web Analytics traject. Je wilt resultaten meten en optimaliseren? Zonder concrete doelstellingen weet je niet welke kant je op moet. Kies ook de Key Performance Indicators (KPI’s) waarop je de trendlijn van de doelen kunt sturen.

BlooSEM helpt bij het concretiseren van online doelstellingen. Deze stemmen wij af op de specifieke situatie van een organisatie en zijn branche.

Fase 2

Fase 2: Uitvoeren technische implementatie

Op basis van de online doelstellingen en de website(s) maken wij een implementatie document. In dit document staan specifieke codes (scripts) die op de website(s) dienen te worden geplaatst om de online doelstellingen op een juiste manier te meten.

BlooSEM test altijd de scripts na implementatie, zodat je zeker weet dat alles goed gemeten wordt!

Fase 3

Fase 3: Configureren Web Analytics account

Een correcte configuratie van het Web Analytics account is cruciaal. Beslissingen nemen op basis van verkeerde informatie kan grote gevolgen hebben. BlooSEM richt een Analytics account uiteraard op de juiste manier in, zodat je weet dat de data betrouwbaar is. Op basis hiervan krijg je een diepgaand inzicht in de resultaten van de website en de verschillende traffic kanalen.

Fase 4

Fase 4: Inrichten rapportages en dashboards

Afhankelijk van je specifieke behoeften, richten wij één of meerdere rapportage formats en dashboards in. Deze geven je in één oogopslag inzicht in de prestaties van de website. Het dashboard en de rapportages zijn gebaseerd op de online doelstellingen en Key Performance Indicators (KPI’s).

Fase 5

Fase 5: Periodiek advies

Het verzamelen van data alleen leidt niet tot betere resultaten. Je dient data periodiek op de juiste manier te interpreteren en er beslissingen over te nemen. Denk hierbij aan:

  • Het aanpassen van specifieke landingspagina’s
  • Het inkorten van een aankoopproces
  • Het verbeteren van de laadsnelheid op mobiel
  • Het overhevelen van budget van het ene kanaal naar het andere

BlooSEM levert zijn klanten altijd Web Analytics op maat. Vanaf het formuleren van doelen tot en met de interpretatie van data; periodieke acties en advies op maat!

Meten is weten

TiP: gebruik UTM-tracking. Hiermee wordt het verkeer uit de verschillende kanalen nog beter inzichtelijk in Google Analytics!

Timo

Zoek je een solide Web Analytics partner?
Contact BlooSEM, vraag naar Timo!