Ben jij onze nieuwe Financieel Administratief Medewerker? Solliciteer nu →

AI inzetten voor contentmarketing: een goed idee?

Contentmarketing is een essentieel onderdeel van elke online marketingstrategie. Voor welk kanaal je ook schrijft: het is het startpunt van het doorvertalen van waar jullie als bedrijf voor staan. SEO, SEA, social, e-mailmarketing: je ontkomt niet aan online content! Met de opkomst van ChatGPT en andere generatieve AI is het schrijven van teksten in één klap makkelijker én sneller geworden. Het is een geweldige tool, maar is het handig om jullie volledige content er door te laten schrijven? In hoeverre moet je als organisatie AI inzetten voor contentcreatie?
Daan Folkeringa,
18 mrt, 2025,

AI als hulpmiddel voor content

AI is natuurlijk hartstikke handig voor het genereren van content. Geef de juiste prompt – het liefst met zo veel mogelijk informatie – en je hebt binnen no time een post, nieuwsbrief of artikel voor je neus. Vaak ben je er dan nog niet helemaal. Zeker zonder uitgebreide instructies is de kans groot dat:

  • De tekst de verkeerde toon aanslaat: te enthousiast of juist veel te formeel, ook nog na het geven van voorbeelden of een tone of voice. Zo gebruikt AI graag woorden als “naadloos” en zinnetjes als “laten we erin duiken” en heeft AI vaak herhalende zinsconstructies, wat bijdraagt aan een formelere toon van de tekst. De informatie is oppervlakkig of klopt niet altijd, waardoor het minder of geen waarde toevoegt aan de lezer.
  • De expertise van jullie organisatie komt niet terug, wat de kwaliteit laag maakt.

Bij Bloosem zien we AI daarom vooral als handig hulpmiddel. Hieronder zullen we verder ingaan op bovenstaande drie punten en uitleggen waarom het hiervoor niet handig is om enkel een AI te gebruiken voor het maken van je content.

De tone of voice van AI

Jullie tone of voice is de uiting van jullie identiteit in tekst. Deze hebben jullie waarschijnlijk met zorg samengesteld, verfijnd en verwerkt in al jullie content. Het is zonde als de algemeenheid van een AI-model dat in een keer zou verstoren. AI-modellen als ChatGPT baseren hun creaties namelijk op bestaande data. Dat betekent aan de ene kant dat de tekst een mengelmoes is van andere bronnen en aan de andere kant niet de nuances in de vingers heeft, die passen bij jullie tone of voice.

Natuurlijk kun je het AI-model wel trainen, maar dit betekent alsnog dat er altijd iemand naar de output van de AI zal moeten kijken, om dit te redigeren en te herschrijven voordat het klaar is om gebruikt te worden. Klakkeloos een AI overnemen, zal dus niet zomaar kunnen! 

Missende informatie in AI-content

Een AI-model is een alleskunner. Zeker zonder zeer specifieke input of een uitgebreide vraag, zal de output over het algemeen oppervlakkig zijn en algemeen blijven. Zeker bij de onbetaalde versies van tools als ChatGPT, waar je iedere keer bij nul begint met een nieuwe prompt en steeds opnieuw informatie moet leveren voor jullie content, is de kans groot dat de tekst vooral een mengelmoes is van andere beschikbare webpagina’s. Als jullie deze content vervolgens gebruiken, betekent dit helaas ook dat de content weinig waarde zal toevoegen voor de lezer. Waarom zou iemand dit nog gaan lezen, als het al lijkt op andere beschikbare content?

Met nieuwe informatie kan ChatGPT daarnaast niet altijd even goed omgaan. Hoewel het model tegenwoordig het internet kan afstruinen naar informatie, betekent dat niet dat deze altijd klopt. Ook hierbij geldt dus weer dat er altijd iemand naar de tekst zal moeten kijken om na te gaan of de tekst compleet is, feitelijk klopt en natuurlijk ook op niveau is voor jullie als organisatie. 

Als laatste is het ook belangrijk dat er geen persoonlijke anekdotes of inzichten in zullen staan – die kan AI namelijk niet voor je bedenken! Welke invloed dat heeft op je tekst, lees je in de sectie hieronder, over 

Expertise en de kwaliteit van AI-teksten

Voor sterke content die zowel interessant is voor de lezer als voor SEO, is het belangrijk dat deze content uniek is en expertise toont. Voor de score die een pagina kan hebben in Google, kijkt Google namelijk naar EEAT: Experience (ervaring), Expertise, Authoritativeness (de autoriteit van de schrijver) en Trustworthiness (de betrouwbaarheid van de schrijver). 

Als je AI-tools zonder de juiste input hun gang laat gaan, dan zul je daar geen content uit halen die jullie kennis en ervaring toont – iets wat Google dus wél graag ziet. Dit komt met name door de manier waarop AI-modellen worden getraind en wat ze kunnen. Modellen als ChatGPT:

  • Gebruiken het web als hun bronnen en reproduceren deze.
  • Herhalen ervaring van andere bronnen, maar hebben geen éigen ervaring.
  • Bevatten algemene informatie, maar niet de unieke inzichten die jullie kunnen 
  • bieden.

Het resultaat zal daardoor altijd content zijn die niet uniek is, geen waarde toevoegt tussen bestaande content en daardoor lager zal scoren bij Google. Het is daarom belangrijk dat de inhoud – bijvoorbeeld via de input – van jullie zelf komt. Zorg er daarom voor dat je de AI op de juiste manier prompt, met sterke informatie. Het liefst is dat ook nog eens unieke informatie, want dat scoort beter voor Google.

Contentmarketing uitbesteden bij Bloosem

Bij Bloosem zien we AI vooral als een echte sparringpartner voor ideeën: handig voor inspiratie, het maken van meerdere versies en die momenten van writer’s block, maar nog niet genoeg om de volledige contentmarketing over te nemen. Wij gebruiken AI actief als ondersteuning voor verschillende taken, maar blijven kritisch over de output en of we het wel op de juiste manier inzetten. 

Hulp nodig met jullie contentmarketing?

Samen creëren we een contentstrategie die niet alleen zorgt dat jullie beter vindbaar zijn, maar ook dat de content écht waarde toevoegt aan jullie doelgroep. 

  • Starten met contentmarketing? Wij zorgen voor een datagedreven start met een heldere contentkalender.
  • Meer uit bestaande content halen? We analyseren en optimaliseren jullie contentstrategie, inclusief SEO-verbeteringen.
  • Jullie contentmarketing naar een hoger niveau tillen? Van contentcreatie tot distributie en meetbaarheid, wij nemen het uit handen.

Meer weten? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jullie kunnen ondersteunen.

Kim

Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van digital marketing? Neem contact met ons op! 

Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.
Dit veld is verplicht.

Gerelateerde artikelen

Zóveel mensen gebruiken social media. Ook jullie doelgroep!

Zóveel mensen gebruiken social media. Ook jullie doelgroep!

Dat social media populair is, dat weten we wel. Maar wist je ook dat het gebruik ervan ook nog steeds stijgt? De groep gebruikers is divers en de platformen die vooral populair zijn onder jongeren, worden ook steeds breder gebruikt, wat ze nét nog wat interessanter maakt voor bedrijven. In deze blog lees je alles over hoeveel mensen social media gebruiken en waarom het voor bedrijven goed is om daarop te marketen.

Lees meer
De European Accessibility Act (EAA): wat zijn de gevolgen voor websites en apps van bedrijven? 

De European Accessibility Act (EAA): wat zijn de gevolgen voor websites en apps van bedrijven? 

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen mensen met een beperking. Door vergrijzing groeit deze groep alleen maar. Mensen kunnen daarom om uitlopende redenen moeite hebben met het gebruiken van digitale diensten, websites en apps. Toegankelijkheid is echter een fundamenteel recht, vandaar dat de European Accessibility Act (EAA) tot leven is geroepen. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn voor bedrijven die met name online gefocust zijn.

Lees meer
First-party data activatie in 4 stappen.

First-party data activatie in 4 stappen.

Strengere privacyregels, minder accurate tracking door adblockers en het plan om third-party cookies volledig uit te faseren. Het zijn genoeg redenen om first-party data te omarmen. Het zorgt tegelijkertijd wel voor een flinke uitdaging, want de overstap naar first-party data is niet simpel. Om je op weg te helpen met het maken van de overgang, vind je in dit blog een stappenplan voor first-party data activatie. Dit blog is vooral de voorbereidende en strategische fase voor het verzamelen, zodat jullie de juiste basis hebben voor het meten van first-party data.

Lees meer