Instagram adverteren met Stories: zo doe je dat!

Instagram adverteren met Stories: zo doe je dat!

Home » Instagram adverteren met Stories: zo doe je dat!

Instagram adverteren met Stories: zo doe je dat!

Instagram groeit!

Social Media 2019 (Newcom)

Instagram wint enorm aan populariteit – vooral in de doelgroep tot 39 jaar. Dit kwam duidelijk naar voren in het jaarlijkse social media onderzoek dat begin 2019 door Newcom Research gepubliceerd werd. Ter vergelijking; het gebruik van Facebook neemt in die groep juist erg af. In totaal heeft Instagram bijna 6 miljoen Nederlandse gebruikers; 2,7 miljoen mensen gebruiken de foto-app dagelijks (26% meer dan het jaar ervoor). Het moge duidelijk zijn: Instagram is HOT.

Is Instagram iets voor jou?

Zit jouw doelgroep op Instagram en heb je een goed verhaal, ondersteund met mooie foto’s? Dan is adverteren op Instagram misschien iets voor jou.

Maar zit jouw doelgroep niet op Instagram of past jouw product of dienstverlening er niet, dan kun je het beter niet doen. De app is oorspronkelijk in het leven geroepen om inspirerende foto’s te delen. Je kunt je voorstellen dat gebruikers niet zitten te wachten op een ‘saai’ B2B aanbod. Bedenk dus goed wat je Instagrammers gaat tonen. Heb je nu al moeite met een foto vinden voor je LinkedIn post? Dan weet je eigenlijk al genoeg.

Heb jij een fantastisch verhaal te vertellen? Lees dan vooral verder, want in dit blog neem ik je mee in een van de meest recente ontwikkelingen, namelijk de Instagram Stories. Eerder beantwoordden we trouwens al veelgestelde vragen over Instagram, als je nog wat meer over de basis wilt weten.

#InstaProfile

De organische feed verandert continu; je hebt zo’n 5 tot 20% zichtbaarheid bij je volgers. De reacties en interacties op je posts spelen een grote rol bij je zichtbaarheid. Ook op Instagram is het profiel de basis; hier beslissen mensen om je wel of niet te volgen. Uiteraard helpt het als je profiel er verzorgd uitziet met leuke posts en verzamelde Stories. Alhoewel het mogelijk is om te adverteren op Instagram zonder account (alleen een Facebook account is vereist), raden we het niet aan. Zorg voor kwalitatieve foto’s, maak gebruik van de filters en gebruik relevante hashtags. Je kunt zien hoe populair bepaalde hashtags zijn en zelfs een eigen hashtag in het leven roepen zoals bijvoorbeeld #werkenbijbloosem. In organische posts kun je geen werkende links toevoegen, zet daarom de belangrijkste link in je biografie.

Instagram is onderdeel van Facebook en er worden steeds meer functies van Facebook in Instagram geïntroduceerd. Persoonlijke en zakelijke profielen lijken nu nog erg op elkaar, maar in 2019 komen er veel functies bij voor bedrijfspagina’s. Daardoor zal het steeds makkelijker worden om als bedrijf met de app te werken.

#InstagramStories

Instagram story

Wat is nu een Instagram Story? Stories zijn korte, staande video’s of foto’s die tijdelijk beschikbaar zijn – na 24 uur verdwijnen ze. Stories worden steeds belangrijker. Ze gaan de standaard fotofeed zelfs voorbij in views. En één derde van de verhalen die door gebruikers worden bekeken, zijn afkomstig van een bedrijf. Hier liggen dus kansen!

Een Insta Story duurt maximaal 15 seconden, door er meerdere achter elkaar te plaatsen kun je echt een verhaal vertellen. Je hebt verschillende opties om een story te maken:

 • Enkel een tekst typen op een gekleurde achtergrond
 • Een normale foto of video
 • Live video
 • Boomerang (heen- en weer bewegende video)
 • Superzoom (de foto zoomt steeds verder in op een object of persoon)
 • Terugspeelvideo (video wordt omgekeerd afgespeeld)

Vervolgens kun je je foto of video opleuken met een filter, locatietag, mention, hashtag, tijd/temperatuur of gifje. Ook kun je er tekst aan toevoegen. Je kunt aansturen op interactie door een poll te posten of een vraag te stellen waar je volgers op kunnen reageren. De antwoorden zijn niet openbaar tenzij je ze zelf daarna deelt.

#InstagramAdvertising

Story opties

Je kunt in de fotofeed adverteren binnen Instagram en in Stories. Aangezien de Stories zo populair zijn, is het goed om daar mee te gaan testen. Je kunt een Story aanmaken in de Instagram app en deze uploaden naar Advertentiebeheer van de Facebook Business Manager. Je kunt de Story ook direct aanmaken in de Business Manager. Vervolgens kun je deze toevoegen aan een campagne en targeten zoals je gewend bent in Facebook. Bij plaatsingen stel je dan Instagram – Stories in et voilà: je Story is gesponsord!

Voordelen van adverteren met Stories:

 • Stories zijn beeldvullend en je kijker is dus niet snel afgeleid;
 • Stories staan bovenaan de newsfeed, ze zijn het eerste wat gebruikers zien in de app;
 • Ongeopende stories worden nogmaals uitgelicht tussen de fotofeed door.

Tips voor adverteren met Stories:

Story voorbeeld Airbnb
 • Goed presterende Stories bestonden uit meerdere korte video’s (gemiddeld 2.8 seconden). Als je een wat langer verhaal te vertellen hebt, is het verstandig deze op te breken in kleinere video’s in plaats van één lange.
 • 60% van de Stories worden met het geluid aan beluisterd – voeg dus tekst, melodie of geluidseffecten toe.
 • Voeg een poll-sticker toe en vraag mensen te stemmen of antwoord te geven op een vraag. Hierdoor stimuleer je interactie en poll stickers zorgen gemiddeld voor een langere kijktijd.
 • De ‘end card’ is een belangrijke tool om het merk, product of bericht nog te versterken voor de kijker verder klikt. Hier rechts zie je een voorbeeld van het einde van een Airbnb-Story.
 • Gebruik je creativiteit – met de Stories kun je echt alle kanten op. Gebruik geen bestaande (advertentie)video maar maak liever iets speciaal voor Instagram.
 • Stories moeten kort maar krachtig zijn; je hebt maar weinig tijd om je kijker te overtuigen actie te ondernemen.

#Strategie: See, Think, Do, Care

See-Think-Do-Care

Je hebt ons er al vaak over gehoord; de customer journey oftewel het See, Think, Do, Care-model (lees er hier meer over). In welke fase bevindt jouw doelgroep zich? Hebben ze de Instagram app geopend met als doel om iets (van jou) te kopen? Die kans is klein.

Hoogstwaarschijnlijk bevinden ze zich in de See- of hooguit Think-fase van de customer journey. In het meest gunstige geval zijn ze in de oriënterende fase, ze willen inspiratie opdoen. Hierbij is het dus belangrijk om bereik te genereren en bekendheid te creëren voor jouw merk of product. De mensen die interactie hebben met jouw merk kun je verzamelen in een doelgroeplijst en gebruiken voor een volgende fase.

Waar kun je Stories dan op afrekenen?

Een Stories-campagne zet je aanvankelijk in voor de See- of Think-fase. Als de campagne een tijdje gelopen heeft, kun je de resultaten ervan evalueren. De volgende KPI’s zijn hier geschikt voor:

 • Impressies – totaal aantal keer dat de Story bekeken is;
 • Bereik – aantal unieke accounts die je Story hebben gezien;
 • Reacties – aantal keer dat mensen een bericht (DM) hebben gestuurd naar aanleiding van je Story;
 • Exits – aantal keren dat mensen je Story hebben ‘doorgeswiped’ (een soort bounce percentage).

Zijn mensen al enkele keren in aanraking gekomen met jouw bedrijf? Dan kun je wat meer vertellen en bijvoorbeeld doorlinken naar een inspiratieblog (clicks). Díe lijst zou je in een vervolgcampagne kunnen targeten met wat meer do-gerichte advertenties voor conversies (aankoop, contactaanvraag, etc). En zo kun je ook Instagram inzetten als performance kanaal. We vertellen je graag meer over onze aanpak!

Kortom; heeft jouw bedrijf een goed verhaal? ;-) Deel deze dan op Instagram Stories en maak optimaal gebruik van de advertentiemogelijkheden!

blank

Meer weten over adverteren op Facebook of Instagram? Neem dan contact op met Daan!