Social media in Nederland: Instagram groeit door, TikTok wordt steeds populairder

Social media in Nederland: Instagram groeit door, TikTok wordt steeds populairder

Home » Social media in Nederland: Instagram groeit door, TikTok wordt steeds populairder

Social media in Nederland: Instagram groeit door, TikTok wordt steeds populairder

Social media onderzoek 2020

Elk jaar wordt er een social media onderzoek uitgevoerd. Wat zijn de nieuwste trends? Welke kanalen zijn het populairst? Blijft Facebook dalen? En TikTok stijgen? Newcom’s onderzoek geeft antwoord op deze vragen!

Nederland maakt intensiever gebruik van social media

Waren er 5 jaar geleden nog 12,8 miljoen social media gebruikers – in 2021 is dit aantal gestegen naar 13,7 miljoen! Deze groei is mede te verklaren doordat we elkaar door Covid-19 minder kunnen zien, en men op deze manier alsnog contact met elkaar zoekt. En niet alleen het aantal gebruikers groeit, ook het aantal platforms dat zij dagelijks gebruiken is toegenomen. Deze stijging is met name te zien in de leeftijdsgroepen van 15-19 jaar en 20-39 jaar.

Hoeveel tijd besteden we gemiddeld aan social media?

Jongeren in leeftijd van 15-19 jaar geven aan dat zij ruim een kwartier per dag langer op social media zitten dan in 2020, totaal 160 minuten. Bij de andere leeftijdsgroepen is dit verschil veel minder groot of daalt het gebruik zelfs. Gemiddeldes liggen daar tussen de 78 en 111 minuten.

Dagelijks gebruik social media 2020

TikTok en Pinterest worden populairder

Wanneer we kijken naar het totale gebruik van social media, zien we dat Facebook (10,4mln) en YouTube (9,1mln) nog steeds de meest gebruikte platforms zijn, na WhatsApp (12,4mln). Het gebruik hiervan is vrij stabiel, of stijgt heel licht. Procentueel gezien zijn Instagram en LinkedIn de grootste stijgers. Kijken we ook naar de ‘nieuwere’ platforms, dan zien we dat het aantal TikTok-gebruikers 2,5 keer zo hoog ligt als vorig jaar! Ook Pinterest stijgt met 10% in gebruikers naar 3,9 miljoen.

In dagelijks gebruik is er een forse toename te zien bij WhatsApp, YouTube en LinkedIn. Onder jongeren is TikTok al populairder dan Facebook, en de verwachting is dat de populariteit nog verder gaat groeien in 2021.

Wil je meer weten over op welke kanalen jij dit jaar moet gaan adverteren? Of heb je advies nodig hoe je hier de volgende stappen in kan zetten? BlooSEM helpt je verder op weg!