Joint Marketing: Haal er meer uit met deze 4 stappen!

Joint Marketing: Haal er meer uit met deze 4 stappen!

Home » Joint Marketing: Haal er meer uit met deze 4 stappen!

Joint Marketing: Haal er meer uit met deze 4 stappen!

joint-marketing

Joint marketing campagnes worden regelmatig ingezet in retail en etail. Fabrikanten trekken samen met hun partners (bijvoorbeeld webwinkels, distributeurs en andere channelpartners) op om zowel het product van de fabrikant als de business van de partner te promoten. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone fabrikant die een nieuwe smartphone lanceert. Om die lancering extra kracht bij te zetten is het interessant om samen met etailers en retailers een campagne in te zetten. Veel retailers en etailers hebben hun eigen unieke klantenset waarmee het bereik van de fabrikant  vergroot wordt. In deze campagne wordt er veel gebruikt gemaakt van Marketing Development Funds (MDF) of co-op funding.

Deze joint marketing efforts en budgetten zijn voor veel organisaties en haar product managers, category managers, online marketeers en vendor managers een belangrijk onderdeel voor toekomstige groei. Echter worden deze budgetten maar al te vaak ingezet voor een simpele “emailblast”, “een mooi paginaatje” of “even een bannertje op de site”. De gedachte hierachter is dat dit wel voor meer omzet en leads zal gaan zorgen. Resultaten worden vaak niet gemeten en targets worden niet gehaald.  Fabrikanten daarentegen worden steeds kritischer op de investeringen van MDF of ander marketing budget. In een markt waar bijna alles meetbaar is en veel om data draait blijft de vendor marketing investering toch vaak moeilijk uit te leggen. Bij het ontbreken aan data en goede resultaten zal bij een volgende campagne het budget naar een andere partner gaan.

Hieronder leg ik in 4 stappen uit hoe je samen met je fabrikant of etail/retail partner meer uit je Joint marketing campagnes kan halen.

#1 FORMULEER HAALBARE EN BEGRIJPELIJKE TARGETS EN KPI’S

De eerste stap is om begrijpelijke en haalbare doelstellingen te formuleren. Dat klinkt heel vanzelfsprekend maar de ervaring is dat er regelmatig de verkeerde (vaak) sales targets aan campagnes worden gekoppeld. De focus in dergelijke campagnes ligt vaak op de aankoopfase van de customer journey, waarvan iedereen de bijbehorende KPI’s intussen wel kent.  De prospect die in deze fase zitten hebben vaak al een bepaalde keuze of richting in gedachten of al een keer contact gehad met een concurrent. Het is vaak erg duur of moeilijk om die klant nog te overtuigen. Het is daarom vooral zaak om ook prospects te bereiken die meer in het begin van de customer journey zitten en opzoek zijn naar meer informatie.

see-think-do-care

Daarom hanteren we bij BlooSEM het SEE-THINK-DO-CARE model van Google. Een simpel model waarin we de verschillende fases van de customer journey koppelen aan bijpassende KPI’s. Dus split die nieuwe campagne, waar mogelijk, op in meerdere fases zodat het per type uiting heel duidelijk is wat voor resultaten er verwacht kunnen worden. Dit voorkomt bijvoorbeeld ook dat een campagne te vroeg wordt beëindigd door een fabrikant omdat de verwachting niet strookt met de resultaten.

#2 MAAK JE JOINT MARKETING CAMPAGNE(S) MEETBAAR EN INZICHTELIJK

Het realiseren van de bij stap #1 bepaalde targets en KPI’s en het nemen van de juiste beslissingen is grotendeels afhankelijk van juiste metingen. Met regelmaat komen wij campagnes tegen waarbij statistieken niet of onjuist gemeten worden. Of situaties waarbij de online marketing kennis van beslissers rondom de resultaten van een campagne beperkt is. Naast het veel gebruikte Google Analytics zijn er een heleboel andere manieren om de resultaten van hele  specifieke onderdelen van je campagne inzichtelijk te maken. Hieronder zet ik er een aantal uiteen:

Heatmap

Het hoofddoel van een landingspagina is bezoekers een gewenste vervolgactie te laten nemen. In veel gevallen is dit de doorklik naar de productpagina, een inschrijvingsformulier voor een event of een download van bijvoorbeeld een white paper. Het is daarom belangrijk dat de call-to-action (CTA) button direct de aandacht vraagt en opvalt op de landingspagina. Hierdoor laat je de bezoeker zien (bewust en onbewust) welke stap hij vervolgens moet nemen.

Met een Heatmap analyse creëer je eenvoudig inzicht in bijvoorbeeld het klikgedrag of de bewegingen van de cursor van een bezoeker. Werkt die opvallende call-to-action wel zoals verwacht? Met de uitkomsten van de analyse kan je de landingspagina(s) van een campagne aanpassen voor een hogere conversie.

heatmap-bloosem

Formulier analyse

“Laten we onze whitepapers of cases achter een formulier zetten, zodat we van alle mensen die deze hebben gedownload de contactgegevens hebben!”  Op zich een logische gedachte, echter heb je geen idee hoeveel potentiële klanten je misloopt. Met bijvoorbeeld een formulier analyse tool kan je eenvoudig inzichten ontvangen over bij welke vraag  bezoekers in het formulier afhaken.

Feedback

poll

Om kwalitatieve gegevens over een campagne inzichtelijk te maken kan je gebruik maken van een van de vele feedback tools. Bezoekers van pagina’s geven eerder dan je verwacht even hun mening, zeker als je de manier waarop laagdrempelig maakt. Het handige aan dit soort feedback tools is dat ze ook voor andere pagina’s of processen ingezet kunnen worden. “Wat is uw mening over onze service?” of “Hoe was uw bezoek aan onze showroom?”. Zie het als een soort ongoing marktonderzoek onder klanten.

Denk ook eens aan DDA (Pro’s only)

Voor de echte Pro’s bestaat er ook het Data Driven attributiemodel in Google Adwords. Het Data Driven attributiemodel verdeelt de saleswaarde nauwkeuriger over de klikken die tot de uiteindelijke verkoop hebben geleid dan andere attributiemodellen die op bepaalde regels gebaseerd zijn.

Deel deze informatie en de resultaten met je fabrikant of etail/retail partner. Transparantie zorgt uiteindelijk voor een betere partnership, ook al zijn de resultaten misschien een keer wat minder dan verwacht.  En neem de desbetreffende partner mee in het proces dat zorgt voor meer draagvlak en begrip.

#3  WE ARE GOOD TO GO! EN NU?

Nu hebben we haalbare en meetbare targets en verwachtingen. Nu is het moment om die mailblast, die mooie pagina of dat bannertje op de site in te zetten. Uiteraard  inhoudelijk aangepast naar de relevante fase in de Customer Journey. Naast die mogelijkheden en andere veel gebruikte activiteiten zoals Zoekmachine Marketing en Bannercampagnes zijn er nog veel meer mogelijke andere uitingen.

Denk ook eens aan PR – Publiciteit

linkedin persbericht

Top of mind blijven! Regelmatig hoor ik dat bedrijven niet bezig zijn met PR en publiciteit. “We hebben niks te melden” of “We doen niks bijzonders.”  Hierdoor hebben regelmatig dezelfde bedrijven of personen zendtijd op social media en bijvoorbeeld de branchewebsites. Er zijn een hoop laagdrempelige manieren om PR en Publiciteit te integreren in je Joint Marketing campagne, zoals bijvoorbeeld persberichten.  En heel simpel: laat collega’s relevante berichten, events of campagnes delen op hun LinkedIn netwerk.  Goedlopende posts kunnen ook nog eens extra bereik krijgen door zogenaamde Sponsored Updates via LinkedIn advertising.

Remarketing al geprobeerd?

Het is leuk om bezoekers binnen te halen, maar het is pas echt een uitdaging om ze te behouden! Remarketing is één van de beste manieren om klanten te behouden. Remarketing kan zowel met Display als met Search advertising. BlooSEM adviseert om bezoekers van je website op te delen in verschillende (klant)lijsten. Als iemand ingelogd heeft binnen een klantomgeving (bijvoorbeeld de Mijn omgeving), dan kun je deze persoon het kenmerk van klant meegeven. Op deze manier kun je deze personen met een andere boodschap benaderen dan iemand die slechts eenmaal de website heeft bezocht. Bij een klant kun je bijvoorbeeld een ‘verleng je abonnement’-boodschap tonen. Dit zorgt voor een positieve ervaring en werkt goed voor je retentiemarketing; de conversieratio’s schieten omhoog! Lees ook ons blog over retentie marketing via online adverteren.

#4 EVALUEER EN OPTIMALISEER

Weet je nog die analytische tools waar we het eerder bij tip #2 overhadden? Met alle verzamelde data van de voltooide joint marketing campagne kan je nu eenvoudige samen met de fabrikant partner conclusies trekken over de campagne.

Wie weet is het meetbaar maken van de resultaten en het effectiever omgaan met het marketing budget wel de weg naar een grotere pot met MDF. Mocht je eens samen willen kijken hoe je je campagnes meetbaar maakt en hoe je meer uit je MDF budget haalt, neem dan even contact met ons op.

blank

Hulp nodig met je joint marketing campagne en de inzet van je MDF? Neem contact op met Daan!