Black Friday: 5 tips voor affiliate marketing

Black Friday: 5 tips voor affiliate marketing

Home » Black Friday: 5 tips voor affiliate marketing

Black Friday: 5 tips voor affiliate marketing

Black Friday is ieder jaar het moment om te profiteren van hoge kortingen. Black Friday is over komen waaien uit Amerika. Het is de dag na Thanksgiving en voor Amerikanen hét startschot om met hoge kortingen kerstinkopen te doen. Maar inmiddels zijn wij Nederlanders ook gewend geraakt aan Black Friday en bewaren we het doen van grote aankopen tot die ene week.

Black Friday

Black Friday vindt ieder jaar plaats op de vierde vrijdag van november. Nou ja, dat is ook niet helemaal waar, want tegenwoordig starten de winkels al begin november met hoge kortingen. Black Friday eindigt traditioneel op de laatste maandag van november. Deze laatste dag staat ook wel bekend als Cyber Monday.

Gedurende Black Friday is affiliate marketing één van de meest belangrijke online kanalen. Wil jij in deze periode ook het maximale uit affiliate marketing halen? Volg dan onze vijf tips!

Affiliate marketing: wat is dat ook alweer?

Affiliate marketing is het online performance marketingkanaal bij uitstek. Als webshop promoot je jouw producten via derden, ook wel affiliates of publishers genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergelijkingssites. Zodra een bezoeker van hun site overgaat tot een aankoop ontvangt de publisher daar een vergoeding voor. In feite besteed je jouw marketing dus uit. Het voordeel is dat je alleen betaalt wanneer er daadwerkelijk een verkoop plaatsvindt. Om dit allemaal soepel te laten lopen, kun je je als adverteerder en publisher aansluiten bij een partnernetwerk, zoals Awin, Daisycon of Tradetracker.

Black Friday in cijfers

Betaalmethode iDeal zag een dagrecord in zijn bestaansgeschiedenis met 6,1 miljoen betalingen op Black Friday in 2022. Ook creditcarduitgever ICS zag een flinke stijging in het aantal betalingen en totale uitgaven. Consumenten gaven online 7% meer uit in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Ook het aantal betalingen met een creditcard steeg met 13%. Dit is inclusief betalingen in winkels.

Verder blijkt uit gegevens van Betaalvereniging Nederland dat de totaalbedragen op Black Friday ook enorm waren. In fysieke winkels was het totaalbedrag ongeveer €588 miljoen en online was het totaalbedrag ongeveer €550 miljoen.

Deze cijfers tonen wel aan dat die laatste week van november dus heel belangrijk is voor de e-commerce branche. Zaak dus om ervoor te zorgen dat jouw affiliate marketing programma tot in de puntjes geregeld is. Onze vijf tips gaan jou helpen om de basis goed op orde te hebben!

Black Friday: 5 tips om jouw sales een boost te geven

Voordat we verdergaan met de tips nog één heel belangrijk punt. Wil je meeprofiteren van het belangrijkste salesmoment van het jaar, dan is het natuurlijk wel van belang dat je een goede deal hebt. Heb je een mooie deal? Volg dan onderstaande tips om er het maximale uit te halen.

1. Landingspagina
Maak een speciale Black Friday landingspagina, zodat bezoekers zien dat ze op de juiste pagina zitten en in één oogopslag zien welke acties er zijn. Let er ook op dat de pagina zo is ingericht dat bezoekers snel over kunnen gaan tot een aankoop, dus zet bij elk product een call-to-action. Zorg dat de pagina op tijd live staat. Vanaf begin november zijn mensen al op zoek naar Black Friday deals, dus dan wil je wel zichtbaar zijn.

Online Shopping

2. Boek op tijd advertenties in
Start nu al met het inkopen van advertenties, ook al weet je nog niet precies wat de actie gaat zijn. We zien namelijk dat bij publishers die zich primair focussen op Black Friday, zoals Black Friday Nederland en Black Friday Deals, de beste posities al zijn gereserveerd. Deze sites gebruiken het hele jaar om hun site te optimaliseren voor Black Friday, waardoor zij heel veel verkeer genereren. Hier wil je dus zeker zichtbaar zijn.

Andere belangrijke publishers in affiliate zijn cashbacksites en spaarprogramma’s, zoals Shopbuddies en Qassa. In Nederland hebben zij tienduizenden leden die je kunt bereiken middels promoties op de site en via nieuwsbrieven. Je wilt ook op hun kanalen staan, dus zorg ervoor dat je niet achter het net vist en boek nu alvast jouw plek. Houd er wel rekening mee in je budget dat je voldoende reserveert, want over het algemeen zijn deze promoties iets duurder dan normaal. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de populariteit van deze periode.

Uiteraard doe je ook een oproep aan alle publishers van jouw programma met de vraag of zij extra exposure kunnen geven aan de actie. Als extra trigger zou je hiervoor ook een verhoogde vergoeding aan kunnen bieden.

3. Publishercommunicatie
In affiliate marketing is relatiemanagement met je publishers heel belangrijk. Zorg dat je ze op de hoogte houdt van de ontwikkelingen, zodat ook zij zich kunnen voorbereiden. Dat betekent dat je vanaf begin november regelmatig mails stuurt met updates over jullie plannen. Denk hierbij aan informatie over de actie, dat er speciale banners komen en dat er een aangepaste productfeed komt. Tip: stuur je belangrijke publishers een persoonlijke mail of neem telefonisch contact op, want niet iedereen leest de mails die je via het partnernetwerk stuurt.

4. Update je productfeed
We benoemden het al kort bij punt 3: de productfeed. Veel publishers halen productinformatie uit een datafeed, zodat alle gegevens altijd up-to-date zijn. Zorg er dus voor dat je je tijdelijke actie ook hierin aanpast. Dit zorgt ervoor dat de actie op alle sites zichtbaar is. Zorg er dus wel voor dat je dit duidelijk communiceert, want niet iedere publisher doet een dagelijkse update van de feed.

5. Promotiemateriaal
De meeste mensen zijn visueel ingesteld, daarom is visuele content heel belangrijk. Het is dan ook van belang dat je goede banners hebt die direct tonen welke actie jij hebt. Deze kun je dan niet alleen inzetten voor mailings en websites van publishers, maar natuurlijk ook voor je eigen kanalen. Want ook die moet je niet vergeten in Black Friday Week.

Aan de slag!

Met deze vijf tips leg je een goede basis voor jouw affiliate marketing programma tijdens Black Friday (en daarna). Uiteraard is Affiliate Marketing niet het enige performance kanaal om in te zetten voor deze sales periode. Heb je bijvoorbeeld ook al nagedacht over Google Search Advertising, Social Advertising en e-mailmarketing?

Kim

Wil je advies of kun je wel wat hulp gebruiken bij de uitvoering van jouw online marketing activiteiten? Neem dan contact op met Kim!