Lokaal adverteren met Adwords? Een succescase van Beddenspecialist!

Lokaal adverteren met Adwords? Een succescase van Beddenspecialist!

Home » Lokaal adverteren met Adwords? Een succescase van Beddenspecialist!

Lokaal adverteren met Adwords? Een succescase van Beddenspecialist!

Één formule, meerdere vestigingen en iedereen is een potentiële klant, maar toch haal je het beste rendement uit de lokale omgeving. Speciaal voor deze groep bedrijven is er de mogelijkheid om binnen Adwords voor locatie-targeting te kiezen. Een zeer interessante optie voor lokaal gerichte spelers zoals de Beddenspecialist. In dit blog nemen we je mee in de praktijkcase voor Beddenspecialist waarin we je duidelijk vertellen hoe wij succes hebben behaald met een lokale benadering van Adwords campagnes.

In ons verhaal loodsen we je langs de grote stappen die wij hebben gezet om tot een succesvolle local advertising campagne te komen:

  • Doelen & budget
  • Doelgroep & strategie
  • Implementatie & creativiteit
  • Resultaten & evaluatie

DOELEN & BUDGET

Lokaal adverteren adwords

Campagnestrategieën moeten naadloos aansluiten bij de (commerciële) doelen van het betreffende bedrijf. De vastgestelde doelen van de lokale campagnes zijn in dit geval:

  • Relevanter zijn voor de doelgroep en daardoor een verbeterde kwaliteitsscore behalen met lagere CPC’s (cost per click) als gevolg.
  • Hierdoor meer bereik uit het huidige mediabudget halen.
  • Hierdoor meer conversies te genereren.

DOELGROEP & STRATEGIE

Wie zijn de klanten van Beddenspecialist? Hoe gaan wij hen (online) bereiken? De eerste vraag is voor een beddenspeciaalzaak redelijk eenvoudig in te vullen: kwaliteitsbewuste consumenten die via Google actief op zoek zijn naar een hoogwaardige oplossing om hun nachtrust te verbeteren en toe zijn aan een nieuw bed en/of toebehoren. Deze groep consumenten is op zoek naar een beddenspeciaalzaak met kwalitatieve producten en merken zoals Auping en Le Dorm.

Het antwoord op de tweede vraag lag een stuk ingewikkelder. Onze specialisten kozen voor een lokale campagnestrategie waarin we voor iedere Beddenspecialist vestiging radius targeting campagnes hebben opgezet. Deze campagnevorm houdt in deze case in dat de consumenten uit de doelgroep die zich binnen 25 kilometer van de winkel bevinden werden benaderd met de Adwords advertenties uit deze campagnes. Elke vestiging had haar eigen branding campagne (op merknaam) en generieke campagne (op generieke zoekwoorden als ‘’nieuw bed’’).  Zocht een persoon via Google dus op ‘’nieuw bed’’ en bevond deze persoon zich binnen 25 kilometer van Beddenspecialist vestiging Utrecht dan kreeg deze een advertentie van Beddenspecialist Utrecht te zien. Deze advertenties leidden de consumenten direct naar de winkelpagina van Beddenspecialist. Zowel de generieke als de branding campagnes zijn gericht op de DO-fase van de customer journey waardoor de consument geprikkeld wordt tot een aankoop over te gaan. Lees hier meer over de andere fases en het See, Think, D0 & Care model.

See-Think-Do-Care

IMPLEMENTATIE & CREATIVITEIT

Een geschikte strategie bedenken is één ding, het uitvoeren is een tweede. Te beginnen met het implementeren van alle tracking pixels (stukjes code op een website die een gebeurtenis, bijvoorbeeld een klik op een knop, registreren). De pixels die wij nodig hadden waren remarketingpixels en conversiepixels. Deze pixels kregen allemaal een uniek ID mee zodat het mogelijk is om de verschillende vestigingen te onderscheiden om zo de juiste remarketing advertenties aan de juiste personen te kunnen tonen. Vervolgens zijn we met het bulk programma van Adwords, Adwords Editor, aan de slag gegaan om de campagnes op te zetten. Door optimaal gebruik van de functionaliteiten van de Adwords Editor waren de 53 benodigde campagnes razendsnel opgezet.

Een lokale Adwords campagne als deze bedenken en opzetten vergt creativiteit. Niet alleen voor het bedenken van de juiste strategie en campagneopzet, maar ook op een niveau dieper. Hoe ga je namelijk de doelgroep aanzetten tot een aankoop? Gefocust op deze DO fase van de customer journey hebben wij de campagnes zo specifiek mogelijk voor elke vestiging ingericht. Misschien wel het belangrijkste gedeelte binnen een lokale campagne: de advertentieteksten. Nadat de lettertjes van onze toetsenborden door slijtage nauwelijks meer zichtbaar waren, waren alle vestigingen van Beddenspecialist voorzien van hun eigen lokale, conversiegerichte advertentie boodschappen gericht op de lokale doelgroep.

RESULTATEN & EVALUATIE

Na inspanning is het natuurlijk tijd voor resultaten. En die waren er. Door onze local targeting strategie waren de advertenties relevanter voor de doelgroep. Dit heeft geresulteerd in een stijging van de doorklikratio (CTR) van de advertenties, een verbeterde verhouding tussen het aantal klikken en conversies (conversieratio) en een daling in de klikprijs per advertentie (CPC). Kort door de bocht: de kosten per advertentie zijn gedaald, de opbrengsten per advertentie gestegen.

resultaten local advertising

Een beduidend aandeel in de verbeterde prestaties werd geclaimd door de oproepextensies. Deze extensies, met daaraan gekoppeld het telefoonnummer van de lokale Beddenspecialist, werden in de advertentie geplaatst. Hierdoor werd de drempel voor prospects om contact op te nemen met de winkel dusdanig verlaagd dat het aantal bel conversies steeg met maar liefst 305%. Doordat tevens de kosten per advertentie gedaald zijn dankzij de verhoogde relevantie van de lokale advertenties hebben we (veel) meer uit het budget kunnen halen. Zo waren een groter bereik en meer traffic naar de website de gevolgen van de lokale campagnes.

De intentie is om nog een stap verder te gaan met ons campagnemanagement door te bepalen wat de kosten per lead (CPL) zijn. Dit door het aantal leads dat uit de campagne voortkomt te vergelijken met het aantal bezoekers dat een aankoop doet in de winkel. Heb je hier genoeg data voor verzameld en beschik je over die resultaten, dan is een dergelijke campagne zelfs nog gerichter te sturen en haal je echt het maximale uit je budget.

Bekijk hieronder nog eens op je gemak de gehele customer journey van een Beddenspecialist.nl-klant in de infographic. Ben je al overtuigd van het effect van lokaal adverteren met Adwords? Neem dan eens contact met ons op zodat we ook jou kunnen helpen met het maximaal benutten van je mediabudget!

Bekijk hier voor de customer journey van een Beddenspecialist.nl-klant

infographic beddenspecialist
blank

Meer weten over adverteren in Google?
Neem dan contact op met Daan!