Universal App Campaigns: de nieuwe manier van app promotie

Universal App Campaigns: de nieuwe manier van app promotie

Home » Universal App Campaigns: de nieuwe manier van app promotie

Universal App Campaigns: de nieuwe manier van app promotie

Halverwege 2016 schreven we al eens over manieren om via Google Adwords je app onder de aandacht te brengen. Waar het toendertijd nog de zogenaamde “App Install Campaign” betrof, heeft Google inmiddels een nieuwe campagnevorm ontwikkeld en uitgerold; de Universal App Campaign (afgekort UAC). Met deze nieuwe vorm van campagne voeren voor je app maakt Google het je nóg makkelijker om je app onder de aandacht te brengen. Een essentieel onderdeel van App Marketing!

WAT IS EEN UNIVERSAL APP CAMPAIGN?

Met een UAC promoot je je app via diverse Google netwerken. Concreet betreft dit o.a. het Google zoeknetwerk, het Google Displaynetwerk, de Google Play Store, YouTube en in andere apps.

Universal App Campaigns

Je app advertentie kan op diverse netwerken vertoond worden

Een groot voordeel van de UAC is dat het je enorm makkelijk wordt gemaakt om de campagne op te zetten. Bij het aanmaken van je campagne selecteer je als eerste stap je app (hiervoor dien je een koppeling te hebben gemaakt tussen Adwords en je desbetreffende Google Play account). Vervolgens kies je je locatie en taal en beslis je of je je met de Universal App campagne wilt richten op installaties van je app of de voltooiing van bepaalde in-app acties (hierover straks meer). Afsluitend geef je nog even aan hoeveel je voor een app-installatie wilt betalen en kies je een dagelijks budget wat je beschikbaar stelt om je app te promoten.

Zoals ik hierboven al even aangaf heb je de UAC in twee verschillende smaken: het targeten van nieuwe gebruikers om simpelweg je app te installeren of je richten op het verkrijgen van nieuwe gebruikers die bepaalde in-app acties dienen te ondernemen. De optie waarvoor je kiest hangt samen met het doel wat je met de campagne nastreeft. Mocht je momenteel veel belang hechten aan het verkrijgen van nieuwe gebruikers voor je app, kies dan voor optie 1. Wil je deze aanstaande gebruikers van je app echter stimuleren om een bepaalde handeling in je app te verrichten, kies dan voor optie 2. Je kunt natuurlijk ook twee campagnes opzetten, één voor elke smaak. Zo kan je tegelijkertijd op beide doelen inzetten.

UAC verticals

Verschillende verticals hebben verschillende in-app acties die voor hen belangrijk en relevant zijn

Tot zover de instellingen van je campagne. Wat je misschien is opgevallen is dat het binnen deze nieuwe campagnevorm niet mogelijk is om doelgroeplijsten te koppelen. Zo kan je dus ook geen klantenlijst inzetten in een UAC voor een app die alleen voor klanten relevant is. Je moet er dus op vertrouwen dat het algoritme van Google slim genoeg is om o.b.v. de data die hij vergaart zelf de juiste gebruikers (je klanten) eruit te pikken om vervolgens je advertenties aan deze groep te vertonen. Uit onze ervaringen tot nog toe lukt dit het algoritme best heel aardig.

Google netwerk

Het algoritme gebruikt o.a. de krachtige signalen vanuit het eigen Google netwerk om de meest relevante doelgroep te bereiken.

Eenvoudig ads ontwerpen voor UAC

Het aanmaken van je ad creatives werkt bij de UAC net iets anders dan voorheen. Waar je in de oude situatie nog de advertentie als geheel diende aan te maken, werkt dat nu helemaal anders. Bij de Universal App Campaign is het de bedoeling dat je 4 regels tekst opgeeft, elk max. 25 tekens, die compleet onafhankelijk van elkaar van betekenis zijn. Hou er bij het schrijven van deze tekstjes dus rekening mee dat je tekstvarianten in elke combinatie kunnen voorkomen.

In principe is dit het enige wat je hoeft te doen; Google zal vervolgens advertenties voor je genereren met de vier tekstjes die je hebt ingegeven. Deze tekstjes, in combinatie met content (zoals additionele tekst of afbeeldingen) uit je Play Store pagina van je app, vormen vervolgens je advertentie.

Optioneel heb je ook nog de mogelijkheid om zelf afbeeldingen (max. 10) of video’s (max. 5) toe te voegen. De voornaamste reden om dit te doen heeft te maken met controle. Als je zelf video’s en/of afbeeldingen toevoegt, voorkom je namelijk dat het systeem afbeeldingen uit je Play Store gebruikt of zelf een video gaat genereren o.b.v. je afbeeldingen. Mocht je in het laatste geval zelf een leuke video van je app voorhanden hebben, dan kan het lonen om deze hiervoor te gebruiken.

ad creatives

Maak gebruik van alle creatieve mogelijkheden.

CAMPAGNE OPGEZET EN AD CREATIVES AANGEMAAKT. HOE NU VERDER?

Aangezien het algoritme je campagne automatisch zal gaan optimaliseren op basis van de kosten-per-installatie, is het van belang dat je alle installaties van je app volledig kunt meten in Adwords. Dit is gelukkig erg simpel, in het bijzonder voor de niet-ontwikkelaars onder ons. Het betreft hier namelijk een zogenaamde codeless conversie tracking; er komt geen enkele regel code aan te pas!

Het instellen hiervan is tamelijk eenvoudig, zorg er in ieder geval voor dat je Adwords aan je Google Play account hebt gekoppeld. Navigeer vervolgens naar het onderdeel Conversies binnen Adwords en maak hier een nieuwe conversie-actie aan die alle installaties van je app bijhoudt. Let op dat je de instelling Opnemen in ‘Conversies’  op Ja zet. Dit is essentieel om het algoritme goed te laten functioneren.

GELUKT! KAN DE UNIVERSELE APP CAMPAGNE NU AAN?

Budgetten en biedingen

Zeker weten! Activeer de campagne en monitor de resultaten in de komende aantal dagen nauwlettend. Probeer, voor zover mogelijk, in de leerperiode (de eerste 1 á 2 weken) je campagne niet te laten beperken door budget. Mocht je toch willen ingrijpen, verander dan maximaal één keer per drie á vijf dagen je biedingen en/of budgetten. En wijzig hier vervolgens niet teveel; verander deze met maximaal 20% per optimalisatieronde.

Wil je daarnaast inzicht in je best presterende advertentieteksten, afbeeldingen of video’s, dan kan dit ook. Let wel, dit kan enkel in de vernieuwde Adwords interface. Na een initiële leerperiode zal het systeem aangeven welke varianten wel en niet goed presteren. Aan jou vervolgens de schone taak om de slechtst presterende onderdelen te optimaliseren of zelfs geheel te vervangen.

Nu je weet wat een Universal App Campaign is, hoe je hem aanmaakt en hoe je de resultaten vervolgens kunt monitoren, kan je aan de slag. We delen afsluitend graag nog wel een aantal tips en best practices met je die we in de loop van de tijd hebben opgedaan. Deze zijn hier te lezen.

Mocht je nou zelf een Universal App Campaign willen inzetten, maar kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan vandaag nog contact met ons op! Wij helpen je hier graag mee verder.

Daan-promovenster


Hulp nodig met het opzetten en optimaliseren van je Universal App Campagnes? Contact Daan!