Wat is Google Tag Manager?
Google Tag Manager is een gratis en gebruiksvriendelijke tool van Google waarin het mogelijk is om tags en (Java)scripts te plaatsen. Deze sturen informatie naar third-parties (bijvoorbeeld Facebook) vanaf je website of mobiele app, zonder tussenkomst van een webbouwer, programmeur of de IT-afdeling. Het Google Tag Manager script dient slechts éénmaal op alle webpagina’s geplaatst te worden waarna het mogelijk is om los te gaan in Google Tag Manager. In plaats van telkens de codes op je website te veranderen kun je nu vanuit één centrale locatie aangeven wanneer welke pixel / welk script af moet gaan op welke actie, bijvoorbeeld op een bepaalde klik.
Waarom wil je Google Tag Manager op je website?
- Scripts en pixels zijn gemakkelijk te plaatsen en te beheren vanuit één centrale plek.
- Je hebt geen uitgebreide technische kennis nodig om de basis functionaliteit te gebruiken.
- Het bespaart je een hoop tijd. Geen wachtrijen bij de IT-afdeling, gewoon zelf doen!
- Google Tag Manager checkt alle tags op fouten, mocht er dus een fout in je tag zitten dan kan je deze niet live zetten. Hiermee voorkom je dat je website stuk gaat door een foute tag.
- Met de uitgebreide eventtracking opties is het mogelijk om zeer gedetailleerd inzicht te krijgen in hoe men op je website navigeert en waar ze eventueel afhaken in het bestelproces.
- En misschien wel de belangrijkste: Google Tag Manager laadt de verschillende tags asynchroon; je website laadt dus een stuk sneller zonder al die losse scripts die één voor één geladen moeten worden!
- Veel tools en programma’s zijn al ingebouwd in Google Tag Manager. Het is in veel gevallen slechts een kwestie van de juiste tag en trigger kiezen om een programma als Hotjar werkend te krijgen!
Hoe werkt Google Tag Manager?
Google Tag Manager bestaat uit 3 hoofd onderdelen:
- Tags
- Triggers
- Variabelen
Tags
Tags zijn stukjes code (meestal JavaScript) die via Google Tag Manager worden toegevoegd aan de website. Het bevat onder andere de data die wordt doorgestuurd naar het desbetreffende programma / tool, zoals Google Analytics, Hotjar of Facebook. De data kan bijvoorbeeld informatie bevatten op welke button iemand heeft geklikt of hoe ver naar beneden iemand op je website heeft gescrold. Een Tag wordt pas geactiveerd wanneer er wordt voldaan aan alle voorwaardes van de ingestelde trigger.
Triggers
Triggers definiëren wanneer een tag afgevuurd mag worden. Dit kan bijvoorbeeld op een button-click zijn of wanneer een bepaalde pagina is geladen. Elke keer als Google Tag Manager een gebeurtenis registreert, bijvoorbeeld een klik, worden alle triggers in de Google Tag Manager Container met lichtsnelheid gecheckt om te zien of de gebeurtenis die heeft plaatsgevonden op de website een bepaalde tag moet afvuren. Dit kan bijvoorbeeld een Google Analytics Tag zijn die de click-URL en Page-URL doorgeeft aan Analytics.
Triggers zijn relatief foutgevoelig, je wil bijvoorbeeld niet dat een Google Adwords Conversie script wordt afgevuurd op de eerste stap in het bestelproces, maar pas op de bedankpagina. Een dergelijke fout kan ervoor zorgen dat je cijfers beter lijken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal tools om dit te testen, hier komen we later in dit blog op terug!
Variabelen
Variabelen gebruikt Google Tag Manager om (geavanceerde) informatie op te slaan of te ontvangen. Deze kun je weer gebruiken binnen een tag of trigger. Met Variabelen kun je bijvoorbeeld de waardes van bepaalde ‘sliders’ inzien zoals onderstaande:
De waarde ‘50%’ kan weer gebruikt worden in de tag zodat deze netjes in Google Analytics binnenkomt. Nu kunnen we dus inzien hoe vaak iemand heeft gekozen voor de middelste optie in de slider!
Google Tag Manager testen!
Voor je alle pixels en scripts daadwerkelijk laat afvuren op je website kun je deze op correcte werking testen via de preview modus / debug tool in Google Tag Manager.
Met deze ingebouwde debug tool kun je heel gemakkelijk debuggen en controleren waarom een script niet wordt afgevuurd of waarom deze verkeerde data doorgeeft aan bijvoorbeeld Google Analytics. Door deze tool is het debuggen een fluitje van een cent, zonder tussenkomst van een IT-afdeling.
Werkt het allemaal naar behoren? Dan kun je alles live zetten en starten met meten!
Heb je na het lezen van dit blog interesse gekregen om Google Tag Manager te implementeren op je website? Bloosem kan je hier mee helpen! Neem gerust contact met ons op en we bespreken samen hoe we het makkelijkste Google Tag Manager kunnen implementeren. Wij hanteren normaliter een basis implementatie en kunnen deze aanvullen met een op maat ingerichte Google Tag Manager. Deze op maat tracking is uniek voor elke website en zorgt ervoor dat je precies de data binnenkrijgt zoals jij dat graag wil. Hieronder een kleine impressie wat onder andere wordt geïmplementeerd:
Waaruit bestaat een Google Tag Manager inrichting?
Basisinrichting:
- Account aanmaken
- Script laten plaatsen op de website
- Pagetracker
- Conversies meten en remarketing (remarketing)
- Outclicks
- Click op call / Email en contactaanvragen
Uitgebreide / op-maat-inrichting:
- Scroll Tracking
- YouTube / Vimeo Tracking
- Formtracking
- Bouncepercentage meting, time on page
- Downloads tracken
- Page Load Timing tracking
- SEO data
Google Tag Manager voor mobiel
Heb je een mobiele app en wil je in deze app ook conversies en gebruikersacties kunnen meten? Ook dat kan met Google Tag Manager. Voor apps werkt Google Tag Manager samen met de Firebase-SDK voor Android of iOS. De Google Tag Manager container vervangt de handmatig gecodeerde scripts in je app. Ideaal dus!
Heb je al Google Tag Manager op je website maar wordt deze niet volledig benut? Geen probleem! Bloosem helpt je ook met het optimaliseren van een bestaande Google Tag Manager.